Blog

Peleți vs. gaz – care prezintă mai multe avantaje în zilele noastre?

Alegerea sistemului potrivit de încălzire a devenit o luptă contra cronometru. Se anunță din nou scumpiri la gaz, iar cei care folosesc peleți pentru a se încălzi nu știu încotro să apuce. Ce e de făcut? Afli în acest articol.

Astăzi vorbim despre centralele termice pe peleți și cele pe gaz. Nu le poți avea pe amândouă, însă trebuie să știi în care merită să investești în zilele noastre. Să nu mai tragem de timp și să începem.

Centrala termică pe gaz, tot ce trebuie să știi

Un prim avantaj al centralelor termice pe gaz este că, datorită extinderii constante a rețelei de gaze, reprezintă poate cea mai accesibilă și utilizată variantă de sistem de încălzire. Alte avantaje despre care trebuie să știi sunt:

  • costul de achiziție al unei centrale termice pe gaz este mai scăzut, comparativ cu alte centrale ce funcționează pe alt tip de combustibil;
  • costurile de exploatare și condiționare sunt mici;
  • este relativ ușor de utilizat și întreținut;
  • nivelul costurilor de instalare este mediu;
  • poate fi folosită atât la bloc, cât și la casă.

Cât despre dezavantaje, avem și aici câteva cuvinte de spus. Vorbim în primul rând de preț. El crește de la an la an, iar acum, având în vedere criza mondială de gaze, s-ar putea să atingă un prag colosal, cu mult peste cât își pot permite românii.

Un alt dezavantaj al centralei termice pe gaz este că necesită revizii permanente. De asemenea, centralele termice pe gaz sunt vizate de modificările legislative pentru perioada următoare.

Centrala termică pe peleți, tot ce trebuie să știi

Când vine vorba de peleti, combustibil la care noi ne pricepem cel mai bine, trebuie să știi că oferă o eficiență energetică foarte mare. Peleții au o putere calorică mai mare decât a multor specii de lemn, iar arderea lor atinge randamentul de 100%.

De asemenea, nu mai ești condiționat de racordarea la sistemul de gaze naturale. O centrală termică pe peleți poate fi montată oriunde, mai ales în zonele unde temperaturile sunt mai scăzute.

Un alt avantaj despre care trebuie să știi este că prețul peleților este mult mai stabil decât cel al gazelor sau a energiei electrice. Vrei să te convingi de acest lucru? Inspectează prețurile noastre din rubrica peleți.

La capitolul dezavantaje vorbim despre:

  • preț mare de achiziție a unei astfel de centrale. Preț valabil și pentru montaj;
  • centrala termică pe peleți trebuie alimentată periodic pentru că temperatura din locuința ta să nu scadă;
  • ai nevoie de spațiu în care să o instalezi, dar și unde să depozitezi peleții;
  • cazanul trebuie curățat frecvent pentru eficiență absolută.

Nu uita că prețul de achiziție a unei centrale termice peleți se amortizează în timp. Cum? Prețul peleților este mai scăzut decât al gazului, deci odată cu trecerea timpului, nu vei mai simți presiunea financiară.

Te așteptăm la noi cu achiziții imediate, cu livrare oriunde în țară, dar și cu sfaturi despre ce este mai bine pentru locuința ta!