Te-ai întrebat vreodată care tip de peleți este mai bun, cel de foioase sau cel de rășinoase? Multă lume nu face diferența între ele și nu știe de proprietăți prezintă fiecare în parte. Este momentul perfect să cunoști lista detaliilor care fac diferența.
Noi, la Tomibena, încercăm să îți oferim și o doză lunară de informații interesante despre produsele pe care le comercializăm. Vrem să îți arătăm prin ce suntem diferiți și cum poți face alegeri corecte atunci când nu reușești să cumperi de la noi.
Diferența majoră dintre peleții din rășinoase și peleții din foioase
Prima și cea mai simplă de reținut diferență dintre peletii din rășinoase și cei din foioase este cea vizavi de materialele din care aceștia sunt produși.
De obicei, la producerea peleților se folosesc resturi lemnoase și rumeguș. Prin uscare și presare, se obțin acei peleți pe care îi știm cu toții. În cazul peleților din rășinoase, vorbim de resturi lemnoase de brad, molid, tisă și pin.
în cazul peleților din foioase, vorbim despre resturi lemnoase de stejar, tei, carpen, salcâm și nu numai. Tot ce înseamnă lemn foios se poate regăsi în peletii pe care tu îi folosești.
Cine emană o cantitate mai mare de căldură de pe urma arderii?
Probabil acesta este aspectul care te interesează cel mai mult atunci când vine vorba despre peleți. Ei bine, trebuie să știi că rapiditatea de ardere a celor două tipuri de peleți diferă. Peleții de foioase ard mult mai lent decât cei din rășinoase, deci emană căldură pe un timp mult mai îndelungat.
Cum se întâmplă acest lucru. Ei bine, lemnul de esență tare ajunge la maturitate mai greu decât cel de esență moale. Iar cu cât este mai matur, cu atât este mai dens și oferă o putere calorică mai mare.
Totuși, atenție! De ce lumea preferă să cumpere peleti rasinoase, având în vedere aspectul de mai sus privind arderea? Se pare că peleții din rumeguș de rășinoase produc o temperatură mai mare, având o putere calorică mult mai ridică.
Există diferențe de densitate între peleții din rumeguș de rășinoase și cei din rumeguș de foioase?
Nu, nu există diferențe prea mari de densitate între peleții fabricați din lemn de esență tare și peleții din rășinoase. Cum? Ei bine, atunci când lemnul tare și rășinoasele sunt transformați în peleți, fibrele sunt compresate, ceea ce înseamnă că diferențele de densitate între cele două tipuri de lemn devin extrem de mici. Câteodată ajung chiar la același nivel.
Trebuie să mai știi și că rășinoasele tind să conțină o cantitate mai mică de umiditate, comparativ cu lemnul de esență tare. Deci asta înseamnă automat, după cum s-a enunțat și mai sus, o ardere mult mai bună.
Acestea fiind spuse, diferențe de care trebuie să știi între peleții din rășinoase și cei din foioase sunt doar la nivel de putere calorică. Noi avem în stoc peleți din rumeguș de rășinoase ce au o putere calorică cu mult mai mare decât a multor specii de lemn de foc!