Blog

Ce tip de peleți să alegi pentru centrala ta?

Centrala pe peleți este una dintre soluțiile de încălzire ecologice, care se bucură totodată de o popularitate tot mai mare datorită prețurilor avantajoase pe care le au peleții. Tocmai această popularitate a determinat ca pe piața din România să apară numeroși producători și diferite tipuri de astfel de combustibil solid.

Pentru a te bucura de randamentul și eficiența termică ridicate pe care le oferă centrala ta, este necesar să alegi tipul de peleți potrivit, mai ales că fiecare sortiment de deșeu lemnos folosit pentru fabricarea peleților are proprietăți diferite.

Ce tipuri de peleți există?

Beneficiile pe care le oferă peleții sunt foarte multe, dar și tipurile de peleți care sunt disponibile pe piață sunt numeroase, ceea ce poate influența eficiența termică a centralei tale. De aceea, trebuie să știi că există trei categorii de clasificare a peleților: în funcție de masa lemnoasă, dimensiunea și calitatea acestora.

În ceea ce privește tipul de peleți în funcție de masa lemnoasă folosită pentru fabricarea acestora, există peleți realizați din deșeuri de rășinoase și peleți realizați din deșeuri de foioase. În producerea peleților din foioase se folosește însă și o cantitate mică de rășinoase, cu rolul de liant.

De asemenea, dimensiunea peleților poate varia între 6 și 8 mm diametru și de la 5 până la 45 mm lungime, aceasta fiind influențată de compoziția lor. Datorită dimensiunilor reduse pe care le au, nu ai nevoie de un spațiu foarte mare în care să îi depozitezi.

Ce trebuie să știi despre calitatea peleților?

O altă clasificare a peleților se face și în funcție de calitatea acestora, existând mai multe clase de calitate, impuse de certificarea En-Plus, a Uniunii Europene.

Principalele aspecte luate in considerare în momentul realizării acestei clasificări sunt dimensiunea peleților, cantitatea de cenușă rezultată în urma arderii și temperatura necesară pentru ardere. Drept urmare, clasele de calitate sunt:

  • calitatea A1 – este calitatea premium a peleților, folosiți în special în sectorul rezidențial și cei mai solicitați;
  • calitatea A2 – sunt dedicați instalațiilor mari, mai ales că produc o cantitate mare de cenușă în urma arderii;
  • calitatea B – sunt peleții dedicați sectorului industrial, în componența cărora se pot regăsi și impurități și pentru care nu este necesară certificarea En-Plus.

Prin urmare, alegerea tipului de peleți o poți face ținând cont de toate aceste aspecte.

Ce tip de peleți poți găsi la Tomibena?

În portofoliul de produseTomibena vei găsi numai peleți de calitate premium, care sunt realizați din rășinoase, astfel că eficiența la ardere este una dintre cele mai bune.

În plus, dacă ești în căutare de peleți de vânzare, la Tomibena poți găsi unele dintre cele mai avantajoase prețuri, deoarece această firmă poate oferi și reduceri importante dacă alegi să cumperi o cantitate mai mare de peleți. De exemplu, poți să comanzi, împreună cu alți prieteni care au centrale pe peleți, un camion de peleți, prețul pentru fiecare palet de peleți fiind astfel considerabil mai mic.

În concluzie, există peleți pentru fiecare tip de centrală, de la cea din sectorul rezidențial până la cea industrială, astfel că oricine dorește să folosească această soluție pentru încălzire să o poată face.