Blog

Cărbunii de foc sunt eficienți pentru centralele termice? Iată ce spun experții!

În ultimul timp, cărbunii au luat cu asalt piața din România. Din ce în ce mai mulți români îi aleg pentru seria impresionantă de avantaje cu care vin la pachet. Au un preț accesibil, o putere calorică impresionantă și nu impun prea multe pretenții la capitolul depozitare.

Cărbunii de foc sunt o alternativă foarte bună de încălzire pentru iarna următoare. De ce? Vei afla în rândurile ce urmează când discutăm în detaliu despre toate avantajele pe care le prezintă. La final poți trage concluzia: sunt cărbunii de foc potriviți sau nu pentru încălzirea locuinței tale?

Ce sunt cărbunii de foc?

Despre cărbunii de foc trebuie să știi că sunt reziduuri cu un conținut scăzut de sulf, încadrați în normele de vigoare privind gradul de poluare. Aceștia pot fi folosiți atât pe post de combustibil solid casnic, cât și pe post de combustibil solid industrial.

Potrivit experților în domeniu, cărbunii de foc trebuie folosiți doar pentru centralele termice pe combustibil solid. Ei sunt un excelent înlocuitor pentru lemne și peleți, însă, pentru menținerea unei arderi constante, pot fi folosiți oricând și împreună.

Ce putere calorică au cărbunii de foc?

Cărbunii de foc au o putere calorică ce atinge în medie 8500 kcal/kg. Bine, depinde foarte mult de producător, de calitatea cărbunilor și, bineînțeles, de cum sunt depozitați. Odată intrați în contact cu apa, puterea lor calorică se pierde.

Ce avantaje prezintă cărbunii de foc?

În funcție de producător și de tipul producerii, cărbunii sunt un combustibil 100% ecologic. Asta înseamnă că cenușa obținută de pe urma procesului de ardere, chiar dacă nu este foarte însemnată calitativ, poate fi folosită cu încredere ca îngrășământ pentru plante. Totuși, pentru a fi sigur de acest lucru, cel mai bine ceri o părere furnizorului sau revizuiești eticheta cărbunilor de foc.

Lista de avantaje continuă cu timpul de ardere. Cărbunii de foc reușesc să ardă până la 12 ore continuu. Îi poți folosi cu încredere pe timp de noapte pentru a menține o temperatură constantă în toată casa. De fapt, îi poți folosi doar pe timp de noapte pentru acest avantaj, iar pe timpul zilei poți folosi lemne sau peleți.

De obicei, cărbunii de foc se vând ambalați în saci. Asta înseamnă că pot fi ușor de manipulat și depozitat. Sacii sunt de obicei din rafie, laminați și microperforați. Atenție însă! Ține-i departe de sursele de căldură, mediu umed și de lumina directă a soarelui. Nu trebuie să creezi vreun mediu propice pentru autoaprindere.

Cum se aprind cărbunii de foc? Cum îi folosești corespunzător?

Atunci când vorbim despre carbuni de foc, respectiv despre aprinderea lor, trebuie să știi că trebuie să te folosești de lemne subțiri, hârtie, dar în niciun caz de benzină sau alt lichid ușor inflamabil.

Cum aprinzi focul pentru cărbuni? Ei bine, pune mai întâi cantitatea necesară de brichete de cocs, lemne subțiri sau hârtie grămadă, apoi plasează flacăra sub ele. Focul se va propaga de jos în sus.

Atenție la grătarul centralei! Pentru o circulație liberă a aerului, pune lemnele subțiri sau hârtia direct pe el. În acest fel, favorizezi aprinderea focului. După ce vezi că flacăra se menține, poți adăuga cărbunii de foc, puțin câte puțin.

Până la o a doua alimentare cu cărbuni de foc, nu încerca să amesteci jarul format. S-ar putea să stingi focul. Atenție și la coșul de fum și camera de ardere a centralei sau a sobei! Acestea trebuie să fie curățate și să nu fie blocate cu funingine, pentru a evita pericolul de incendiu sau intoxicare cu monoxid de carbon.

Știai că pentru cărbunii de foc primești o garanție comercială? Aceasta este valabilă 24 de luni (legea 449/2003), însă atenție, doar cu condiția respectării cerințelor de depozitare și de manipulare!

Acestea fiind spuse, te-au convins cărbunii de foc? Sunt un combustibil pe care merită să-l achiziționezi pentru iarna care vine? Revizuiește toate avantajele anterior prezentate și ia cât mai curând o decizie. Cât despre preț, acesta diferă în funcție de furnizor. În medie se învârte în jurul sumei de 50 de lei pentru un sac de 20 kg. Ai putea să îți orientezi atenția către furnizorii din mediul online care pot să îți asigure transport rapid, direct până la tine acasă!