Blog

Brichete din rumeguș sau lemne pentru foc? Care combustibil prezintă mai multe avantaje?

La ora actuală pe piața din România, părerile sunt împărțite. Lupta pentru supremație, dacă putem spune așa, între combustibilii de încălzire, se dă între brichete de rumeguș și lemne de foc. Având în vedere situația de la nivel global, gazul a căzut foarte mult în poziții și nu mai este așadar la fel de ofertant în ochii românilor.

Care sunt criteriile pe baza cărora ar trebui să faci departajarea între brichetele de rumeguș și lemnele de foc? La ce să fii atent pentru a fi sigur că ai făcut cea mai bună alegere? Vei afla în rândurile ce urmează, când vom dezbate în detaliu avantajele și dezavantajele brichetelor de rumeguș, dar și a lemnelor de foc.

Care sunt diferențele dintre brichetele de rumeguș și lemnele de foc?

1.    Nivelul de umiditate

Umiditatea este cea care face o mare diferență între brichetele de rumeguș și lemnele de foc. În ceea ce privește lemnele de foc, umiditatea lor poate fi foarte ușor influențată. În primă fază, atunci când sunt verzi, lemnele prezintă un grad extrem de mare de umiditate. Pe măsură ce sunt ținute într-un spațiu uscat, ferite de orice sursă de umiditatea, lemnele se usucă până când devin perfecte pentru a fi folosite la foc.

Totuși, când vine vorba despre brichete, trebuie menționat că umiditatea lor este controlată direct din etapa de producție. Aceasta este cu mult mai scăzută decât cea a lemnelor, fiind vorba de aproximativ 90% substanță uscată.

Dacă e să vorbim strict despre interiorul unor brichete de rumeguș de calitate, umiditatea pe care trebuie să o înregistreze este cuprinsă între 6 și 8%.

Cu cât umiditatea este mai mică, cu atât puterea calorică este mai mare și oferă rezultate mai bune de ardere. Aici au un avantaj brichetele de rumeguș, având în vedere că umiditatea lor este controlată încă din etapa de producție, în timp ce lemnul are nevoie de cel puțin 6 luni după ce este tăiat pentru a se usca. Atât lemne de foc, cât și brichete de rumeguș, găsești pe tomibena.ro.

2.    Puterea calorică

După cum am enunțat mai sus, puterea calorică este influențată de gradul de umiditate. Dacă vei folosi lemne verzi, încălzirea va fi slabă, arderea grea, iar de pe urma sa va rezulta o cantitate mare de fum.

Brichetele de rumeguș, având în vedere că au un conținut extrem de redus de umiditate, stabilit încă din faza de producție, vor da randament caloric extrem de bun. Acest combustibil te va ajuta să îți încălzești eficient și într-un timp foarte scurt locuința.

3.    Impactul ecologic

În primul rând, când vei folosi brichete de rumegus în loc de lemne de foc, vei observa un conținut mai redus de cenușă, raportat la volumul de combustibil utilizat. Asta înseamnă că vei putea curăța sistemul de încălzire într-un mod mai simplu, chiar mai rar.

Cât despre fumul și mirosul degajat, în ceea ce privește brichetele de rumeguș, având în vedere indicii extrem de mici pentru umiditate, focul rezultat nu elimină decât o cantitate infimă de fum. Când vine vorba despre lemnele de foc, cu cât acestea sunt mai verzi, deci mai ude, cu atât mai mare va fi cantitatea de fum degajată.

Partea bună e că brichetele de rumeguș pot necesita un timp de ardere de 2.5 mai mare, comparativ cu un volum asemănător de lemne pentru foc. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Că brichetele ard mai greu, dar emană o cantitate mai mare de căldură. Practic, mai bine alegi brichete din punct de vedere al cantității, comparativ cu lemnele de foc.

Atenție însă! În cazul arderii brichetelor de rumeguș, pot apărea probleme dacă nu există suficient aer în camera de ardere. În astfel de condiții, poate rezulta un fum negru, cu miros puternic, în urmă căruia apar depuneri însemnate de funingine.

Cât despre curățare, brichetele de rumeguș elimină o cantitate foarte mică de fum, ceea ce înseamnă că reduc mult riscul de înfundare a coșului. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijezi sistemul de încălzire, curățându-l extrem de rar. Urmează cu strictețe un program pentru a nu pune în pericol sănătatea ta și a familiei tale.

Nu uita că pe tomibena.ro găsești atât brichete de rumeguș, cât și lemne de foc, totul la super prețuri.