Blog

Tot ce trebuie să știi despre cărbunii de foc ÎNAINTE de a-i folosi

Cărbunii de foc sunt unul dintre cei mai vechi combustibili folosiți pentru încălzirea locuințelor. Chiar dacă au trecut secole de la prima utilizare, încă sunt în topul preferințelor pe plan mondial. Există foarte mulți români care îi aleg pentru a-și încălzi locuințele, iar motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt numeroase.

Totuși, înainte de a te număra și tu printre cei care îi aleg pentru încălzirea locuințelor, este bine să cunoști câteva aspecte importante. Ți-am pregătit mai jos o listă completă cu informații pe care trebuie să le cunoști categoric despre cărbunii de foc.

Câte tipuri de cărbuni de foc există?

Când vine vorba de cărbunii de foc, există două tipuri principale: cărbunele de lemn și cărbunele brichetat. Discutăm mai jos în detaliu despre fiecare tip în parte.

1. Cărbunele de lemn

Acest tip de cărbune este obținut prin arderea lemnului în absența aerului, lăsându-l cu un conținut mai scăzut de cenușă.

Știai că acest tip de cărbune oferă o aromă naturală intensă preparatelor, fiind preferat de foarte mulți grătaragiii pentru această calitate?

2. Cărbunele brichetat

Cărbunele brichetat este fabricat prin comprimarea cărbunelui de lemn sau a altor materiale organice. Acesta arde uniform și produce mai puțină cenușă. Poate conține anumiți aditivi pentru ca aprinderea să fie eficientă.

Cărbunele brichetat este o opțiune recomandată pentru cei care doresc să beneficieze de o ardere mai controlată.

Cum aprinzi cărbunii de foc?

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să știi cum să aprinzi cărbunii de foc corect. Iată un ghid simplu:

 • folosește un aprinzător special pentru cărbuni sau parafină pentru a uda cărbunii;
 • aranjează cărbunii într-o grămadă mică sau într-un aranjament tip piramidă;
 • aprinde cărbunii și lasă focul să se extindă treptat la întreaga masă;
 • lasă cărbunii să ardă până când sunt înfierbântați și au un strat subțire de cenușă albă deasupra.

Cum depozitezi cărbunii de foc?

Pentru a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător, asigură-te că aceștia sunt stocați corespunzător și protejați de umiditate. Păstrează acești carbuni de foc într-un loc uscat și bine ventilat, de preferat într-o încăpere închisă ermetic.

Care sunt avantajele utilizării cărbunilor de foc?

Cărbunii de foc au atât avantaje, cât și dezavantaje importante despre care trebuie să știi înainte să îi utilizezi. Iată care sunt avantajele:

 • aromă deosebită oferită preparatelor

Cărbunii de foc oferă o aromă distinctivă și naturală preparatelor, datorită faptului că ard la temperaturi ridicate și produc fum.

 • ating temperaturi înalte

Cărbunii pot ajunge la temperaturi foarte înalte, lucru ce îi face ideali pentru grătare sau pentru a-ți încălzi locuința.

 • gestionare ușoară a temperaturii

Poți controla căldura produsă de cărbunii de foc prin gestionarea cantității folosite. Cu cât utilizezi o cantitate mai mare, cu atât crește temperatura focului.

 • preț redus

Cărbunii de foc sunt adesea mai ieftini decât alte surse de energie pentru gătit sau încălzirea locuinței.

Care sunt dezavantajele utilizării cărbunilor de foc?

 • timp de aprindere îndelungat

Aprinderea cărbunilor de foc poate dura mai mult decât aprinderea altor surse de căldură.

 • cantitatea cenușei

Cărbunii produc o cantitate însemnată de cenușă de pe urma arderii, lucru ce poate necesita curățare și întreținere suplimentară.

 • impact negativ asupra mediului înconjurător

Producția de cărbuni de foc poate avea un impact semnificativ asupra mediului, deoarece implică tăierea și arderea copacilor.

Care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le iei atunci când folosești cărbuni de foc?

Pentru a te bucura în siguranță de gătitul sau încălzirea locuinței cu cărbuni de foc, este important să iei în considerare măsuri de protecție împotriva incendiilor. Asigură-te că ai un loc potrivit pentru grătar, departe de obiecte inflamabile și într-o zonă bine ventilată. Același lucru este valabil și pentru camera centralei: ține departe obiectele și soluțiile inflamabile și asigură-te că spațiul este ventilat corespunzător.

Să ai întotdeauna la îndemână un extinctor sau un recipient cu apă pentru a face față oricărei situații neprevăzute!

În concluzie, este important să reții că acest combustibil este o opțiune extrem de potrivită pentru gătitul la grătar, dar și pentru încălzirea locuinței. Acum că ai cunoștințe despre tipurile de cărbuni de foc, aprindere, avantaje și dezavantaje, dar și protecție împotriva incendiilor, poți să utilizezi în siguranță acest combustibil pentru a-ți satisface nevoile!